Backstage
2022-10-25

Ziggy Alberts, a magyar származású ausztrál énekes először játszik Budapesten

Egyszer hátizsákkal bejárta Európát az egész családjával és ha már úton volt, bepakolta a gitárját és egy doboz CD-t is: így adta első európai koncertjeit Ziggy Alberts, aki azóta rendszeresen koncertezik az öreg kontinensen. Az énekes-dalszerző lágy folk dalai őszinte történetek gyűjteményei, amelyeket az utazás, a természet és személyes élményei ihletnek. Az ausztrál művész magyar felmenőkkel is büszkélkedhet, ezért is ígérkezik különlegesnek első hazai koncertje 2023 május 1-jén az A38 Hajón.

Ziggy Alberts Ausztrália egyik legsikeresebb független előadóművésze. Őszinte történetei világszerte lenyűgözték a közönséget, dalait 1,6 millióan hallgatják havi szinten Spotify-on. A világ túlfeléről érkező művész azonban tőlünk nem is olyan távoli: édesanyja magyar, 9 éves volt, amikor családjával Ausztráliába költöztek. Bár Ziggy már az óceán mellett nőtt fel, 2015-ben az egész família felkeredett – összesen hét fő! -, hogy hátizsákkal, vonatról-vonatra szállva járják be Európát. Ziggy ekkor jutott el először Magyarországra is és ekkor adta első külföldi koncertjeit is, hirtelen, ismerősökön keresztül gyűjtve a lehetőségeket, legyen szó pici kávézóról vagy éppen egy ház hátsóudvaráról. A véletleneknek köszönhetően azonban egy norvég fesztiválon is felléphetett, nem sokkal később pedig már turnézni tért vissza Európába. 

 


Ez a független, önszervező hozzállás jellemzi egész karrierjét, mára pedig sikerült megvalósítania sok zenész és szerző álmát: saját zene- és könyvkiadója van, Commonfolk Records, illetve Commonfolk Publishing néven, biztosítva, hogy a saját feltételei szerint mesélhesse el folyamatosan bővülő történetét. Eddig öt nagylemez őrzi ezeket, novemberben pedig Dancing In The Dark címmel érkezik a folytatás, amely műfaját Ziggy a “Future Folk” jelzővel illette. 

Ziggy Alberts új lemez dalaival, illetve egyfajta “best offal” indul ismét útnak Rewind Tour c. koncertsorozatával, amellyel május 1-jén érkezik meg Budapestre, az A38 Hajó fedélzetére. 

Fotó: Janneke Storm

Nemtől függetlenül a zene az, ami valóban számít - Interjú Szabó Anna Rozsival

Távolodás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek