Backstage
2022-09-11

Indul a Deeprecen

Szeretnének hosszútávon a teljesen kezdő, fiatal helyi bandáknak is lehetőséget adni.

A Deeprecen azért jött létre, mert rendszeresen keresték meg nem debreceni (főként fővárosi) bandák az én zenekaromat, a Ghost Toast-ot, hogy szívesen jönnének Debrecenbe játszani velünk, én meg már 3 éve – mióta a Ghost Toast átmenetileg visszavonult a koncertezéstől – nem tudok nekik mit mondani, továbbirányítom őket, akihez tudom, de nem tudok róla, hogy bármelyikük is eljutott volna itt koncertig.- tudtuk meg Rózsavölgy Bence ötletgazdától.   

Meg persze mindenkivel amúgy sem tudnánk fellépni, mert minden hónapban mi sem játszhatunk Debrecenben. Törtem a fejem és a kis kulturális egyesületünk, a Művésztér elnökével és jóbarátunkkal, Szabó Krisztinával közösen arra jutottunk, hogy megpróbálunk ezeknek a zenekaroknak koncertlehetőséget teremteni. A koronavírus-járvány Debrecenben – ahogy én látom – eléggé visszavetette az utóbbi pár évben amúgy is sajnos botladozó underground klubéletet (pedig voltak nagyon pezsgő időszakok, amikor volt még Kaptár, Dharma Klub, BanZaj, Unplugged, hangos koncertek a Malterban, vagy még régebben – a később még részletezett – FOKK bulik, vagy a Szóla Rádió).

Van két jól működő, nagyon jó programokat kínáló klub itt, de mivel – szerencsére – itthon elég sok színvonalas és ismertebb előadó van, ezek a klubok nyilván arra koncentrálnak, hogy náluk ezek az előadók lépjenek fel, hiszen a közönségnek is erre van nagyobb igénye. Az meg már nem underground vagy nem az undergroundnak az a szintje, amire mi szeretnénk koncentrálni.

Meg kell említeni, hogy van itt tőlünk függetlenül is underground kezdeményezés (szerencsére olyanok, akik tennének, illetve tesznek is valamit, mindig akadnak) pl. a Pusztahang, ami jóval szélesebb halmazban mozog, nem csak koncerteket, de egyéb kulturális rendezvényeket is szervez, mi meg pont igyekszünk azt a szegmensét megcélozni a rétegzenének, amit ők sem, vagy csak ritkán érintenek.

Ez, azt gondolom, hogy leginkább az alternatívabb, progresszívebb, kísérletezőbb rock- és metalzenekarokat fogja leginkább érinteni, hiszen én is ebben a műfajban tevékenykedem, ebből az irányból keresnek a zenekarok, ez az, ami motiválta ezt a kezdeményezést.

Hihetetlen jó, profi színvonalon alkotó, művészeti szempontból értékes zenekarokról van szó, akik nem ritkán több éves, akár évtizedes múlttal rendelkeznek, és akiket megéri megismerni. Ugyanakkor szeretnénk hosszútávon a teljesen kezdő, fiatal helyi bandáknak is lehetőséget adni (Debrecenben Rocksuli is működik, sok zenekar van, tele vannak a próbatermek), akik kipróbálnák magukat közönség és tapasztaltabb bandák előtt. A fejlődésnek szerintünk ez az egyik kulcsa. Szeretném, ha a Deeprecennek bátran írhatnának, hogy jönnének, fellépnének, mi pedig igyekszünk majd lehetőséget biztosítani. 15-20 évvel ezelőtt a FOKK Egyesület remek kis koncertsorozatot teremtett itt (amiért Kovács Laci barátunkat – aki a Bandmap.hu szellemi atyja is – nem tudja elég hála illetni), ahol eleinte maroknyi, később viszont elég számottevő visszatérő közönség volt jelen (nem mellesleg fantasztikus online közösség volt a Fokk.hu-n, még a most megkerülhetetlen közösségi oldalak előtt vagy azok megjelenésének hajnalán).

Nekik mindegy volt, hogy ki játszott, milyen stílusban, ismerték-e vagy sem, minden héten ott voltak.

Ott fel tudtak lépni a helyi zenekarok és az olyan akkor még feltörekvő bandákat, mint a Fish! vagy a Subscribe, ott ismerhette meg a debreceni közönség. Valahol az lenne a Deeprecennel is az álmunk, hogy kialakuljon egy koncertre járó közösség, aki nem csak olyan bandákra megy el, amit ismer, hanem szinte mindenre, mert a tapasztalatai alapján azt fogja gondolni, hogy igen, itt olyan előadók lépnek fel, akikre érdemes odafigyelni. Jelenleg a Debreceni Egyetemi Színházzal (DESZ) tudunk kooperálni, akik hihetetlenül rendesek és készségesek minden szempontból. Ők biztosítanak helyet más koncertszervezők mellett nekünk is, ez Desz24 névre hallgat, itt tudunk elindulni.

A rövid távú terv az, hogy még idén megcsináljunk két estét (ebből a szeptember 30-ai Auraleak, Mad Robots, Angel Rust koncertet már be is jelentettük), aztán meglátjuk, hogy a rezsiköltségek és üzemanyagárak mellett mire lesz lehetőség, aztán reményeink szerint 2023-ban legalább havonta jelentkezünk majd.

A rendszeresség fontos alapeleme lenne ennek az egésznek, ha csak alkalmilag szerveznénk bulikat, nehéz lenne az előzőekben ecsetelt kis közösséget kialakítani. - zárta le gondolatait Rózsavölgy Bence. 

Gőbl Gábor

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek