Backstage
2022-09-08

Húzós éjszakák és vad fesztiválmenetek - Megjelent a KIES legújabb klipje

Közös piercing-és tetoválás készítés, bokorba ugrálás és busz tetején éneklés - a kecskeméti-és budapesti illetőségű KIES zenekar életében tényleg nem ritkák a Húzós éjszakák! A 2015-ben alakult punk/rock/grunge bandának volt miről sztoriznija legújabb, az idei fesztiválszezont feldolgozó videóklipjükben, ki is kérdeztük őket a forgatásról, a dal történetéről, és arról is, hogy hogyan keveredett a négy srác az erdélyi kertitörpék közé!

Egy igazi nyári sláger lett a “Húzós éjszakák”, mégis nyárzáró dalt és klippet csináltatok belőle. Miért mostanra időzítettétek a megjelenést?

Szűcs Ádám - Nyár elején kihoztunk egy három számos feldolgozás EP-t (Balaton), így nem akartuk rögtön utána ellőni ezt a dalt. Na meg kapóra jött, hogy augusztusban sok fesztivál koncertünk volt, így nem volt nehéz klippet forgatni hozzá, csak azt kellett csinálni, amit mindig szoktunk.

Zeneileg egy tipikus, pörgős, jó hangulatú Kies-dalt kaptunk. Ki hozta az első alapötletet és hogyan alakult ki a szám a végleges formájára?

Sz.Á. - Ennek a tracknek az alapötlete Milán fejéből pattant ki. Ezt foltozgattuk, csinosítgattuk közösen Matyi stúdiójában (Grenma Studio) míg el nem nyerte a végleges formáját. Ez nem olyan dal, amin sokat vitatkoztunk vagy hónapokig ültünk. Nem akar többet mutatni annál mint ami. Ilyen, amikor a zenekar meztelen!

 

Nézzünk be kicsit a szöveg mögé! Igazi punk éjszakai élet a téma - tényleg ennyire vad, kukába rugdosós arcok vagytok, vagy csak pár közösen megélt meredek pillanatot emeltetek ki?

Kiss Milán - A zenekar első pár éve tényleg elég húzós volt, ez is volt egyébként a dal munkacíme, de azért össsze vannak ollózgatva a történetek a dalban. Egyébként ha most lerúgnék egy kukát a Matyi visszarakná, amire ugyancsak volt példa.

Ha ki lehetne emelni egy “Húzós éjszakát” a zenekar életéből, ami még bírja a nyomdafestéket, mi lenne az?

K.M. - Volt itt közös piercing készítés a backstageben, meg Fezenről a Balatonra utazás a tudtunk nélkül, kora reggeli közös tetoválás, busz tetejéről énekeltetés. Volt már pár vicces koncertünk és sajnos vannak elveszett emlékek is.

A nyári fesztiválturnétokat videóscsapat kísérte végig, ezek a felvételek adták a klip nyersanyagát. Nem éreztétek feszélyezve magatokat attól, hogy állandóan az arcotokban volt a kamera?

K.M. - Nyilván probálunk olyan emberekkel dolgozni, akiket szeretünk és ez most sem volt másképp. Pete (Peter John Kiss) kisért el minket erre a körre, ő forgatta a zenekar első klipjét is (Tönkretenni mindent), így eléggé megvan köztünk a kémia. Az esetek nagyrészében vele dolgozunk a kamerát így észre sem vettük.

Milyen helyszíneken forgott pontosan a klip és melyikhez fűz benneteket legszorosabb emlék?

Botlik Mátyás - Augusztus elején volt két egymás utáni koncertünk, amit magunk között európai turnénak hívtunk: 11-én a Szigeten, 12-én pedig Székelyudvarhelyen játszottunk. Jó hosszú utunk volt, Erdélyben ott is aludtunk a koncert után, szóval készült bőven anyag, de a biztonság kedvéért még forgattunk a SZIN-en is, ami a nyár utolsó bulija volt, ott alaposan elengedtük magunkat. Talán a székelyudvarhelyi koncert utáni bulikázás volt a legemlékezetesebb. A család és munka miatt már nem igazán tudjuk összehozni, hogy közösen átbulizzunk egy-egy éjszakát, így ezek az ottalvós koncertek igazán összekovácsolják a zenekart.

Muszáj rákérdeznem a videóklip két kulcsjelenetére: hogyan keveredtetek a kertitörpék közé, és mit műveltetek a bokrokban?

B.M. - Évek óta járok Erdélybe hangosítani egy zenekarral, és valahogy hagyománnyá vált, hogy hazafelé megállunk kerti törpét venni. Ez a covid miatt az elmúlt két évben kimaradt, és már ideje volt új barátot szerezni az itthoni törpéknek, találtam is egy nagyon aranyosat, Répának nevezték el a gyerekeim. A “bokorugrás” sportágat pedig a srácok mutatták be nekem ezen a bizonyos székelyudvarhelyi éjszakán. Sokat kell még tanulnom tőlük.

Vannak kimaradt jelenetek is?

Kaldenekker Ferenc - Úgy voltunk vele, hogy félő, hogy nem lesz elég anyagunk, majd a vagás során kiderült, hogy még egy klipet tudnánk készíteni belőle annyi van. Van pár olyan jelenet, amit kivettünk a végleges vágásból, amit úgy éreztünk, hogy “inkább ne”, de azért azok sem voltak annyira durvák.

A nyarat hivatalosan az AWS vendégeként zártátok le a Budapest Parkban, óriási tömeg előtt. Hogy éltétek meg ezt az estét?

K.F.  - Minden szempontól nagyon kemény volt! Egyrész két nappal a koncert előtt derült ki, hogy az eredeti előzenekar, a Meristem sajnos kiesett, ekkor hívtak minket a srácok, hogy esetleg betudunk-e ugrani a helyükre. Nem kis logisztikával, de sikerül össze rántani a teljes crew-t és mindenkit fél nap alatt. Maga az este pedig igazán király volt, nagyon jól vették az emberek a bulit, tényleg nagyon önfeledt volt az egész és örültünk, hogy mi is tiszteletünket tehettük ezen az estén a barátunk előtt. 

Mik a terveitek az év hátralévő részére?

K.F. - Rengeteg ötletünk van és elég sok mindennel készülünk még erre az évre. A tervek szerint még idén megjelenik a mostanin kívül két dal. Hamarosan bejelentjük az őszi turnét is, ami szintén elég izgalmas lesz, közben pedig íródnak az új lemez dalai, szóval tényleg elég sok minden pörög most. 

Beköltözött a Csokonai Színház jegypénztára a Csokonai Fórumba

Avalanche 2022

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek