Backstage
2022-08-03

Elhunyt Lénárd László a rockzenei újságíró

Életének 58. évében, rövid, súlyos betegség után 2022. 08. 02-án elhunyt Lénárd László zenei újságíró, a Hammerworld rockzenei magazin társalapító főszerkesztője, a hard rock és metal műfaj legnagyobb hazai szakértője.

Lénárd László 1965. május 12-én született Budapesten. Jogi pályára készült, de a zene korán az érdeklődése középpontjába került. Az 1970-es évek végétől kezdte építeni rendkívüli hanghordozó- és sajtógyűjteményét, amellyel megalapozta zenei karrierjét.

1986-ban, tinédzserkori jó barátjával alapította meg a Metallica Hungarica magazint, amely az első kelet- és közép-európai hard rock/heavy metal kiadványként hatalmas sikert aratott a Vasfüggöny mögött. Az újság 1989-ben csatlakozott a nemzetközi sajtószíntéren sikerrel terjeszkedő Metal Hammer zenei magazin hálózathoz. Egészen 2003-ig Metal Hammer Hungarica, illetve Metal Hammer H. néven jelent meg a lap.

1990 és 94 között a Petőfi Rádió munkatársaként a Heavy Metal Híradó és Metal Éj című műsorok szerkesztője volt. Számos más rádió- és tévéprogramban szerepelt riporterként, zenei szakértőként.

1997-ben nyitotta meg a Hammer Zenebarlang szaküzletet, amely a 2000-es évek első felében országos bolthálózattá bővült, és a hazai rockrajongók egyik legfontosabb találkozási pontja, zenei beszerzési forrása lett.

1998-ban társaival létrehozta a Hammer Records lemezkiadót, amely labeljei, az Edge és a Nail Records égisze alatt az elmúlt több mint két évtizedben 900 hazai hard rock és metal kiadványt gondozott, többek között a legnagyobb hazai előadók, az Ossian, a Pokolgép, a Moby Dick, a Karthago, a Beatrice, a Mobilmánia és számos további népszerű és feltörekvő művész albumait.

Koncertszervezőként részt vett a Summer Rocks, a Metalfest és más, kisebb fesztiválok megvalósításában, 2000 és 2009 között pedig a Sziget fesztivál Hammerworld nagyszínpadának egyik szervezője, névadója volt. Hazai és külföldi bandák klubkoncertjeinek és turnéinak a létrehozásában is részt vállalt.

2008-tól a Hammerworld.hu rockzenei hírportál főszerkesztői teendői jelentettek újabb kihívást a számára.

Rendkívüli gondot fordított a tehetségkutatásra, új előadók, együttesek felfedezésére. A magazin Demonstráció rovatának keretében már a 80-as évek második felében olyan művészekre irányította rá a figyelmet, mint például a Tankcsapda. Az általa szerkesztett Demonstráció válogatásalbumok a műfaj feltörekvő nemzedékének adtak különleges lehetőséget a bemutatkozásra.

Egész életét a munkájának szentelte, ami egyben a hobbija, szenvedélye is volt. A legjobban a koncerteken, az első sorokban érezte magát. Az élő zene nagy rajongójaként azt vallotta, a dalok a színpadokon kelnek igazán életre, ott teljesednek ki.

A szakma a tevékenységét Voltfólió és Öröm a Zene díjakkal ismerte el.

Lénárd László a rendszerváltás utáni hazai zenei újságírás úttörő szereplőjeként munkásságával maradandó nyomot hagyott a magyar könnyűzenei kultúra területén.

Forrás:HammerWorld magazin

Zajlanak a próbák a Csokonai Színházban

Eladta volt élettársának mozgást segítő mopedjét

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek