Backstage
2022-07-30

Hip-hoppal és sok szintivel újít a Blahalouisiana

Alaposan megtáncoltatta a Campus Fesztivál közönségét a Blahalouisiana! Schoblocher Barbi és a srácok Debrecenben mutatták be elsőkként legújabb dalukat, amivel - a zenekar elmondása szerint - akadnak terveik. Szajkó Andrással, Mózner Lászlóval és Jancsó Gáborral nemcsak az új dal születéséről, hanem debreceni élményeikről és az augusztus 4-i 10. születésnapi koncertjükről is beszélgettünk a Nagyerdő árnyékában.

Music Backstage: Milyen újra visszatérni a Campus Fesztiválra?

Mózner László: Nekem az egyik kedvenc fesztiválom, vannak debreceni ős-ismerőseim és haverjaim, szívesen járunk ide mindig, és ha tehetjük itt is alszunk. Egyszer régen részt vettem a Campus Focikupán, és nyertem heti bérletet. Az első meccsen mondjuk körbefordult a lábam körül a bokám és nem tudtam utána három napig lábraállni, de Flectorral és Xilox-szal kint voltam végig a fesztiválon.

Szajkó András “Szaja”: Kiraboltak és rendőrségi ügyed is lett!

Laci: Kiraboltak, igen, de ebbe most ne menjünk bele. 13-1-re veszítettünk egyébként a meccsen, ahol lesérültem, de azt az egy gólt én lőttem!

Szaja: Én nagyon szeretem a Nagyerdőt, a Víztornyot, mindig öröm ide visszajárni.

Music Backstage: Tavaly szeptember óta ültetek az Éllek túl című új dalotokon, ezóta megjelent egy nagylemezetek is. Hogy-hogy különálló kislemezként jelentettétek meg?

Laci: 2021 áprilisában vettük fel a “Hozzánk idomult éjjel az ég” című lemezt, amire egy kerek történetként tekintünk. Szerintem az “Éllek túl” már hangulatában is kicsit más volt, mindig is az ötödik album előfutáraként tekintettünk rá.

Szaja: A negyedik lemez leginkább a 2020-as, első covid-év termése, a Galyatetőn született dalainknak van egy jól körvonalazható hangulata. Nem siettük el a dal véglegesítését, volt pár verzió, amivel nem mindenki volt maradéktalanul elégedett, de ezt a verziót már mindannyian imádjuk. Hosszú és nehéz szülés volt, nagy szünetekkel.

Music Backstage: Mi volt a fordulópont, amikor már véglegesként tekintettetek rá?

Laci: Volt egy próba, amikor az egész egyszerűen csak összeállt. Az alapritmus és a tempó nagyjából megvolt előtte, de senki sem érezte, hogy mit kellene ebből csinálni. Weil Andrissal született meg a végleges verzió, aki egyszer lejött a termünkbe, és beült a billentyűk mögé. Ekkor jött a hip-hopos, szintis alap.

Music Backstage: Számomra is kicsit eltér a hangzás a korábbiaktól, kicsit olyan, mintha az olyan korai Blaha-dalokra utalna vissza, mint “Az első reggelen” vagy az “Ahol összeér”.

Laci: Ez érdekes, mert csomó ismerősünk az “Ahol összeér”-hez hasonlítja. Ha olyan sikeres lesz, akkor jók vagyunk!

 

Music Backstage: Mi a sztori a dal szövege mögött?

Szaja: Az “Éllek túl” szövegét a kutyánk ihlette. Ő néz mindig olyan szemekkel ránk, amikor egyedül marad a lakásban, mintha végleg elköszönne. Mindig eljátssza azt, mintha ott hagynánk örökre. Erre azt szoktuk reagálni, hogy “igen, örökre elhagyunk megint”, ebből jött egy fiktív helyzet, amit áthelyeztünk egy párkapcsolati síkra. A jogdíj megy a kutyának, amit mondjuk én kezelek, meg a bankszámláját is.

Music Backstage: Mi lesz a dal jövője? Mikor láthatunk például videoklipet hozzá?

Laci: Ezzel a dallal a reményeim szerint fognak még történni dolgok, van pár ötletünk, amiről úgy gondoljuk, hogy jól állna ennek a dalnak. Remélem, lesz még vele egy körünk, csak hogy sejtelmesek maradjunk.

Music Backstage: Augusztus 4-én ünneplitek a 10. Születésnapotokat a Budapest Parkban. Miben lesz különleges a koncert?

Laci: Mindenben! Ezer éve nem játszott dalok, maratoni játékidő, új díszlet, felcserélt szerepek a színpadon, meglepetésvendégek, backstage buli!

Jancsó Gábor: Lacinak pedig lesz egy külön stand-up comedy blokkja is.

Laci: Ha addigra visszanyerem a humoromat, persze. Egyébként kronológiai sorrendben fogunk haladni, az összes lemezről fognak elhangzani dalok. Aki eljön, az újra átélheti velünk a Blaha 10 évét.

Music Backstage: Bármilyen szülinapi ajándékkal készültök a rajongóknak?

Jancsó: A “Hozzánk idomult” vinyl 95%, hogy el fog készülni akkorra, sokan várják már, azzal mindenképpen megajándékozzuk őket a merch pultban!

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek