Backstage
2022-05-21

Taylor Hawkins és Brian May utolsó telefonos beszélgetése során egy új, közös kollaboráció ötlete is felmerült – a Foo Fighters és a Queen kapcsolatának története

A Queen-legenda családtagnak tekinti a Foo Fighters nemrég elhunyt dobosát, kapcsolatuk még a '90-es évek végén kezdődött.

Brian May a My Planet Rocks című műsor vendége volt a brit Planet Rock rádióban, ahová a műsorvezető Liz Barnes az Another World című, 1998-as szólólemezének friss újrakiadása miatt hívta el a rocksztárt. Fura egybeesés, hogy épp ezen lemez elkészítésének apropóján találkozott először személyesen a Queen gitáros és a Foo Fighters dobos Taylor Hawkins. Örök barátok lettek.


Az évek során mind Dave Grohl és Taylor Hawkins, mind Brian May és Roger Taylor nagy rajongója lett egymás munkásságának, így mind a színpadokon, mind a stúdiókban volt több közös projektjük. 
May a műsorban felidézte az első közös munkát, ami az említett Another World című második szólólemezének egy dala volt, a Cyborg. Ezt a dalt Hawkins dobolta fel. A Queen-veterán szerint csodálatos volt az első közös munka. Elmondta: „Nem csak azért, mert akkor már a híres Foo Fighters dobosa volt, mert igazából akkoriban még nem voltak annyira ismertek. Épp akkor kezdtek beindulni a dolgaik, de már elképesztően jók voltak. Egy nyers varázslat volt az egész. Emlékszem, ott voltam, amikor szétszedték a Brixton Academy-t (1997. november 23. - a szerk.). Nem igazán vették magukat komolyan, de lebontották a korlátjaikat. Taylor még csak egy kölyök volt. Akkoriban hagyta ott Alanis Morissette zenekarát, hogy végre azt csinálja, amire mindig is vágyott: rockzenét játszani."


May kitért Hawkins Queen rajongására is: „Vicces, mert közben kiderült, hogy ő a legnagyobb Queen-rajongó a világon. Ez mindig is sokkolt, mert sokkal menőbb srácnak láttam, mint anno magunkat. Azt hiszem, Taylor Hawkins tette menővé a Queen-t egy egész új generáció számára. Mindent tudott rólunk! Mindent! 
Egy alkalommal ő és Pat Smear egy díjat adtak át nekünk valahol, a részletekre már nem emlékszem. De ezen a korai alkalom során világossá vált, hogy mindent tudnak a zenekarunkról. Sőt, sokkal többet tudnak róla, mint mi magunk. Ezt mindig is remek dolognak tartottam. Szóval nagyon izgatott volt, amikor felkértem, hogy dobolja fel a Cyborg című dalomat. De én is izgatott voltam, hogy igent mondott, ugyanis, te jó ég, még nem láttam senkit, aki így ütné a dobokat.”


De May még itt sem hagyta abba: "Láttam a világ legjobb dobosait és vagyok olyan szerencsés, hogy dolgozhattam is velük, de Taylor egyfajta villámlás volt. Nem tudom, hogy mi volt a testében, de nagyon különleges volt. Bármikor elmentem egy Foo Fighters-koncertre, azt vettem észre, hogy Taylor-t nézem. Ahogy a teste mozgott, a precizitása, a sebessége és az alázatos játéka annyira különleges volt.  Sok nagyszerű dobos létezik, de Taylor – és szerintem ebben mindenki egyet fog érteni velem – egy nagyon, nagyon különleges fiú volt. Egy igazán különleges aranyfiú."


Aztán szóba került az utolsó telefonhívás is: „Ő az a típusú ember volt, aki gyermeki lelkületű maradt végig. Soha nem nőtt fel. Soha nem fáradt bele semmibe. Egy héttel a tragikus halála előtt beszéltem vele telefonon és tele volt energiával, sokat nevetett. Azt kérdezte, hogy mikor csinálunk megint közösen valamit, mert szerinte nekünk muszáj újra közösen alkotnunk.” 


Végül May hozzáfűzte: „Nem szeretek a tragédiákban fetrengeni. Nem szeretek ott ácsorogni. De ez az élet. Az élet tele van fájdalommal és örömmel, bánattal és gyásszal. Át kell élned az egészet és együtt kell élned vele. A zene pedig remek gyógymód, szerintem mindennél jobban. Mindannyian úgy gyógyulunk, hogy zenén keresztül megosztunk dolgokat, Isten pedig tudja, hogy a rockzene a legjobb zene erre. Ezért csinálom. Nem hiszem, hogy van más zene, ami olyan táplálék a léleknek, mint a rockzene.”


Néhány nappal Hawkins halála után a Queen-dobos Roger Taylor A Brit Birodalom Rendje kitüntetést kapott, amelyet átvételkor Taylor Hawkins számára ajánlott fel. Ahogyan mi is megírtuk, Hawkins 2022. március 25-én halt meg Bogota-i szállodaszobájában, pár órával a Foo Fighters kolumbiai fellépése előtt. 
Brian May 1998. június 1-én megjelent Another World című szólólemezének bónuszdalokkal kiegészített új kiadása 2022. április 22-én jelent meg. 


A rádióinterjút 2022. április 24-én rögzítették. Az összefoglaló eredeti nyelven ITT olvasható el.


Bizarr egybeesés, hogy az említett lemezen elsőszámú dobosként közreműködő Cozy Powell (akinek a neve olyan zenekarhoz is kötődik, mint a Rainbow, Whitesnake vagy a Black Sabbath) az album 1998-as megjelenése előtt szintén tragikus körülmények között elhunyt, szintén ötvenéves korában. 

 

A Queen és a Foo Fighters kapcsolatának kronológiája


1999

A Queen tagjaival a Foo Fighters számos esetben lépett fel vagy alkottak együtt. Első közös fellépésük 1999. november 23-án volt a londoni Brixton Academy színpadán, ahol a Grohl és zenekar a frissen megjelent There is Nothing Left to Lose lemezüket mutatták be. A ráadásnál megjelent Brian May, kicsit jammeltek a We Will Rock You-n, majd vele és Roger Taylor dobossal előadták a Now I’m Here című Queen-dalt. 


2000

A Foo Fighters először 2000 márciusában dolgozott együtt Brian May gitárossal stúdióban: a Mission: Impossible II című filmhez rögzítettek egy Pink Flyod feldolgozást (Have a Cigar), amelyen Taylor Hawkins énekelt és Dave Grohl dobolt. Mindezt May angliai stúdiójában rögzítették. 

 


2001

Egy évvel később, 2001. március 19-én Grohl és Hawkins beavatta a Queen-t a Rock ’n’ Roll Hall of Fame-be, ahol csatlakoztak is hozzájuk a Tie Your Mother Down előadása során. 

2002

2002 év elején ismét stúdióban találkoztak. A Foo Fighters akkor már nagyon sok időt és pénzt fordított a következő lemezük elkészítésére. Egy Hollywood-i stúdióban újból feltűnt May, akinek gitárjátéka a Tired of You című dalban (One by One album, 2002), hallható. Felvettek közösen egy Knucklehead című dalt is, de az végül nem került fel a lemezre és azóta sem jelent meg. 

 


2006

2006. május 25-én ismét találkozott a zenekar a legendáikkal: Las Vegas-ban tartották a VH1 Rock Legends ceremóniát, amely keretein belül fellépett a Queen is. Itt volt aztán minden: a Tie Your Down Mother Down című dalt most úgy adták elő, hogy Dave Grohl énekelt, Taylor Hawkins maradt a dobok mögött, de csatlakozott hozzá Roger Taylor, Grohl mellé pedig Brian May. Aztán érkezett az akkori Queen-énekes Paul Rodgers pár sláger erejéig, de a We are the Champions közben visszatértek a Foo Fighters tagjai is.


2006. június 17-én a London híres Hyde Parkjában May és Taylor ismét csatlakozott a Foo Fighters tagjaihoz, hogy közösen adják elő a Tie Your Mother Down című klasszikust. A koncert anyaga hivatalos DVD-n is megjelent 2006. november 7-én (Foo Fighters: Hyde Park). 


2007

2007. november 17-én a Foo Fighters nemrég megjelent új lemezükkel turnézott, amikor a londoni O2 Arénában a koncert vége felé színpadra hívták a legendákat, hogy közösen adják elő a Queen ’39 című slágerét. A dalt Brian May énekelte akusztikus gitárjátéka kíséretében, Roger Taylor a dobok mögé ült be, míg Dave Grohl szintén akusztikus gitárra váltott, Taylor Hawkins pedig csörgődobon kísérte a többieket. 


2010

2010 tavaszán Hawkins épp a Taylor Hawkins & The Coattail Riders nevű formációjával turnézott, amikor május 11-én a londoni Scala-ban négyszámos Queen-blokkot tartottak, melyben végig velük játszott Brian May is. Ezen a koncerten játszhatta el életében először végig élőben May a Long Away című Quen-dalt, amelyet ő írt és ő is énekelt fel a stúdióban, Freddie Mercury életében pedig ezt soha nem vitték színpadra, pedig még kislemezen is megjelent. Bár 2005-ben egy olasz és egy japán koncerten is játszottak belőle részletet, teljes egészében ezen a koncerten énekelhette el azt közönség előtt. Ennél a dalnál Roger Taylor is színpadra lépett, így szinkrondobolás volt. A Queen-blokk után May még színpadon maradt Hawkins Way Down című dalának közös előadására is. 


2011

A korábban többször közösen is előadott Tie Your Mother Down viszont annyira beragadt nekik, hogy 2011. július 11-én ismét közösen adták elő (Foo Fighters és Brian May & Roger Taylor) az iTunes Festival keretein belül, szintén Londonban. 


2017

2017. október 28-án a New Orleans-i Voodoo Music Experience elnevezésű fesztiválon úgy adták elő a Queen és David Bowie által közösen írt Under Pressure című dalt, hogy a dobok mögé Rufus Taylor, a Queen-dobod Roger Taylor fia ült be. 


2019

2019. február 2-án viszont Roger Taylor lépett velük színpadra ugyanezen dalnál: az Atlantában tartott Super Saturday Night során adott Foo Fighters-koncerten itt megint Hawkins énekelt. Ez a dal később is megmaradt a repertoárban olyan formában, hogy Dave Grohl dobolt, Hawkins pedig előlépett hátulról. Ezt még a magyar közönség is megtapasztalhatta a zenekar 2019. augusztus 13-ai Sziget Fesztiválos fellépésük során:

 

Hawkins csatlakozása előtt a Foo Fighters egyetlen Queen-dalt sem játszott a koncerteken. Érkezése után a következő Queen-dalokat játszották el haláláig:

Another One Bites the Dust, Body Language, Crazy Little Thing Called Love, Fat Bottomed Girls, I'm In Love With My Car, Love of My Life, Now I'm Here, One Vision, Radio Gaga, Somebody to Love, Sheer Heart Attack, The Show Must Go on, Tie Your Mother Down, Under Pressure, We are the Champions, We Will Rock You.

Időjárás vasárnapra

Két debreceni dartsos is az elődöntőbe jutott

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek