Backstage
2022-05-02

Ha valami egészen másra vágysz, hallgasd meg Redbreast Wilson új albumát!

Szembeszáll a trendekkel és bátran nyúl az itthon kuriózumnak számító country műfajához Redbreast Wilson, aki legutóbbi bluesalbuma után most elhozza Nashville-t Magyarországra.

Blueselőadóként ismerhettünk meg a magyar klubéletben közismert Redbreast Wilsont, aki most pár év csend után egy meglepő csavarral,  új hangzású és műfajú albummal jelentkezik, melyet a Taylor Swift-lemezek hangmérnökeként ismert Derek Garten kevert meg a country fővárosában, Nashville-ben. Ha létezik az Americana elnevezés a country-n belül, a Tradin' Your Love című, május 2-án megjelenő album nyugodtan nevezhető az első magyar Hungaricana-lemeznek. Persze egy ilyen albumot megmutatni, ráadásul saját szerzeményekkel ma Magyarországon komoly kihívást jelent.

"Jóllehet vannak olyan bluesrajongók, akik megrökönyödtek a váltáson, ugyanakkor azoknak, akik a kezdetektől figyelték a pályám, nem volt ez meglepő  - mesél a countryra váltásról Sam, azaz Redbreast Wilson. - A kezdeti években ugyanis olyan texasi dalszerzők dalaival léptem fel, mint Guy Clark, Townes Van Zandt, Steve Earle vagy Rodney Crowell. Ők azok az outlaw dalszerzők, akik irodalmi igénnyel írtak és írnak dalokat, és a mai napig ők jelentik számomra az etalont. Sokkal nagyobb szabadságot adott a műfajváltás, ami nem csak tematikailag és nem csak a nyelv minőségében jelentett változást, de itt már kreatívabban tudok játszani a rímstruktúrákkal is."

Hogy az elmúlt covid-időszak alatt hogyan sikerült egybe gyúrni a felvételeket egységes egésszé, arról Sam ekképpen összegez:

"Tematikailag igyekeztem minél sokszínűbbé tenni ezt az anyagot, de egy valami biztosan összeköti a dalokat: mindegyik olyan kérdést vagy élethelyzetet boncolgat, amikkel 30 fölött már elkerülhetetlenül szembenéz mindenki. Ilyen az egykori szerelmekkel való számvetés, hogy lehet-e tiszta lappal kezdeni. Vagy járható-e az az út, amit választottam, tovább kell küzdeni, vagy inkább csak fel kéne adni? De éppígy fontos szerep jut a lemezen a szülő-gyerek viszonnyal való számvetésnek is: mit hozok a szüleimtől a gyerekkori élményeimből, vagy szülőként az ember, még ha a legjobb szándék is vezérli, biztosan a legjobban dönt és mindig helyesen cselekszik?"

A nyolc számot tartalmazó Tradin' Your Love album első kislemeze az április 22-én megjelenő nyitó dal, The Sounds of Guitar Town.

"Ez volt az első dalok egyike, amit már célirányosan ehhez a projekthez írtam. Dalszerzőként mindig az a kérdés foglalkoztat a legjobban, le tudok-e elég mélyre ásni: van elég bátorságom hozzá? Vállalok elég kockázatot? Áttételesen ezt a kérdést járja körül a dal egy colorádói szerelmi történet és egy road trip kapcsán, hiszen ezeket a kérdéseket a szerelemben éppúgy érdemes feltenni, mint az élet többi területén: hagyom, hogy a félelmeim visszatartsanak? "You ain’t never gone too damn far if you cared if it did you harm."

Redbreast Wilson igen erős csapatot verbuvált az albumra és a 2022. május 5-én, a Gödörben tartandó lemezbemutató koncertjére. Farkas Volkova Krisztina (Muzsik és Volkova, Napfonat) énekel és accordionon játszik, a legendás Bojtorján együttes pedal steel gitárosa, Vörös Andor is csatlakozott, mandolinon és hegedűn Pintér Zsolt érkezett a Ferenczi György-féle az 1ső Pesti Rackákból, elektromos gitáron Szász Ferenc játszik, (Pribojszki Mátyás zenekarai) Horváth Károly basszuson, aki sessionzenészként már a fél világot körbezenélte (ha nem az egészet), és a Juke Joint Revival óta állandó társ a dobokon, Danny Baint.

A teljes album itt hallgatható meg.

Kapcsolat Nap a fogászoknál

Befejezett múlt idő - MariaHilfe!: 1990 EP

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek