Backstage
2022-04-29

70-es évek discoja, némi pszichedéliával - Megérkezett Tóth Balázs új videóklipje

Tóth Balázs, a Marble Mist basszusgitárosa tavaly decemberben jelentette meg “II” című, a pandémia alatt született LP-jét. A lemez megjelenése óta sem tétlenkedett, máris megérkezett a “Mindent lát” című új dal, melynek Balázs egy pszichedelikus világot álmodott meg.

A “Mindent lát” című dal Tóth Balázs második, csak magyar nyelvű dalokból álló lemezének első singlejeként látott napvilágot. A főleg folkos, indies és világzenés motívumokat keverő énekes-dalszerző ezúttal tőle szokatlan módon a ’70-es évek disco hangzásához nyúlt vissza, melyet modern francia soul dallamokkal, vonósokkal, és barokk repetitív témákkal egészetett ki.

Klasszikus gitáron írtam a dalt, az alap akkordok és vibe abból indultak, illetve a szöveg is már a legelső alkalommal megszületett, amolyan meditatív módon az akkordok próbálgatása közben. Csináltam egy demo verziót is így ahol csak ez a gitár volt, ének és lábdob. Egy darabig így érlelődött a dal, aztán egy nap eldöntöttem , hogy teljes értékű számot faragok belőle, mivel tetszett az alap téma és szöveg is. Később jutott eszembe, hogy vonósokat is aláteszek ami ad az egésznek egy kissé 70-es évek disco vibe-ot, mintha egy ilyen dal lenne lejátszva lassított felvételben. Ezután jött a laid-back énektéma.”

Balázs, a tőle megszokott módon nemcsak a dalt rögzítette one-man showként, a hozzá tartozó képi világról is ő gondoskodott. A videoklip részben saját felvételekből, illetve stock videók felhasználásával született, a végeredmény pedig egy pszichedelikus, ugyanakkor harmóniába hajló kisfilm lett, mely jól rezonál a szeretetet és a szépséget központosító szövegvilágra.

A szöveg rövidsége ellenére elég mély módon reflektál az egységélmény átélésére. Ezt próbáltam valahogy vizualizálni, innen jött a tükör motívum is. A felvételek nem egy időben és helyszínen születtek, amiken én szereplek azok Budapesten készültek, a környezeti képek közül van, amit Franciaországban készítettem, az absztraktabb tükrös videók pedig licensz mentes stock gyűjteményből vannak. Itt elsősorban  a motívumra figyeltem, nem pedig arra, hogy feltétlenül én vegyem fel a szereplőket, ezért választottam olyan felvételeket amiken nem ,vagy csak ritkán láthatóak arcok, ami szépen illeszkedik az egséghez. Szeretem praktikus megoldásokkal kivitelezni a klipeket is, ennek külön érdekessége, hogy az egész az okostelefonomon készült a vágástól az effektezésig.

 

A “Mindent lát” április 29-től elérhető az összes streaming platformon.

Spielberg

A NASA paprikái a DE üvegházába

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek