Backstage
2022-02-26

KerecseN A háború művészete

Tavasszal jelenik meg a KerecseN zenekat új konceptlemeze A háború művészete címmel. A demedia.hu számára csapat énekese Varga Zsolt osztott meg néhány gondolatot az album dalairól.

KERECSEN- A HÁBORÚ MŰVÉSZETE (2022)

Betyárnóta

Ez egy magyar népdalfeldolgozás még a betyár időkből. Mint általában a népdaloknak ennek a dalnak is több szövegi változata ismert. Utólag megtudtam, hogy több rock banda is feldolgozta ezt a dalt, mint például a Cool Head Klan vagy a Romantikus Erőszak, csak más címet adtak neki és teljesen másképp álltak hozzá zeneileg. A hagyományos rock hangszerelést egy citerával gazdagítottuk Ozsvald Dávid elkövetésével .

Ez nem rakenroll

Ez egy fricska akar lenni, miszerint semmi nem az aminek látszik. Konkrétan a rock and roll-ra hegyeztük ki a témát, de ez a megállapítás majdnem mindenre vonatkozik, ami körülvesz bennünket. Attól hogy egy dal torzított gitárokra meg dobokra épül, még jellegét tekintve simán lehet mulatós, csárdás. Rengeteg ilyen jön szembe egy ideje.

A fiúk, akik előre mentek

Az utóbbi években sajnos nagyon sok barátunk, hozzánk közelálló ember távozott közülünk. Nekik állít emléket a nóta. Zeneileg nem kimondottan egy siratódal, inkább amolyan pörgős rock szám. Az a fajta zene, ami szerintem nekik is tetszene. Ez az egyik nóta a lemezen, ahol Horváth Zsolti (Lord, exDeák Bill BB) tömít Hammond orgonán.

Kali juga

Magyarul a „Vaskor”. A Bhagavad gita említi így, ezt az időszakot ami a Jelenések könyvében is leírták. Mintha csak az elmúlt száz évet látnánk. Erős riffel indul a dal, majd rögtön le is csendesedik, mint amolyan vihar előtti csend. Innen aztán fokozatosan erősödik, fokozódik, hömpölyög a végére vad folyóként vágtázik. Az egyik legkomplekszebb tétel az albumon.

Limanova 1914

Az első világháború magyar hőseinek állít emléket, akik Limanovánál gyakorlatilag megfordították ha nem is a háború végkimenetelét, de legalábbis onnantól kezdve a magyar hadsereg végig offenzívában harcolt. Két katonanótából gyúrtuk össze ezt a számot. Kemény, döngölős riffel indul, jó kis döngölős középtempóban kalapál egész végig. Az egyik alapnóta - „ Esik az eső, ázik a heveder” – Bartók Béla gyűjtéséből származik, eredetileg 1848-as huszárdal, katonanótaként szerepelt, mely a marosvásárhelyi 22. pótzászlóalj legénységétől gyűjtött 1916. augusztusában, de ugyanő lejegyezte a dalt Rákoskeresztúron és Békés vármegyében is. Az I. világháborúban a 22. pótzászlóalj I. és II. századának éneke volt.

Militaris Congratulatio 

Bocskay István dicsőítésére írta Debreceni János a szöveget a 17. században. A dallam egy középkori egyházi ének dallama. A szöveg eredetileg sokkal hosszabb, mi ezt a négy verszakot választottuk ki a mi verziónkhoz.

Szomorú az idő

Bukovinai magyar népdal, egy szerelmi ballada, igazából egy csúnya szakításról szól. Pál Krisztivel énekelek benne duettet. Itt is besegítenek vendégzenészek. Rácz Csabi csellón játszik gyönyörű harmóniákat, míg Czifra Zsolti hegedűszólóval gazdagítja a produkciót. A népdal történetéhez hozzátartozik, hogy Kodály Zoltán gyűjtötte a bukovinai Istensegíts településen 1914. áprilisában.

Széna tér

Cseh Tamás és Bereményi Géza azonos című dalát dolgoztuk fel. A dal szövege Budapest 1945-ös ostromának, hőseinek és áldozatainak állít emléket. Eredetileg ez a dal egy gyönyörű akusztikus nóta gitárral, harmonikával. Mi egy hömpölygős, riffelős, epikus dallá gyúrtuk. Óriási szerepe van a dinamikának benne, mivel a dal elég hosszú, nincs benne refrén és gyakorlatilag ugyan az a verze ismétlődik benne végig. A hangzást a fent említett Rácz Csabi cselló-, és Horváth Zsolti zongora és Hammond játéka erősíti, árnyalja, hol mit kell éppen . Csellón Rácz Csabi, a Pozsonyi Filharmónia csellistája zúz velünk. Róla annyit kell tudni, hogy nem idegen tőle a műfaj, mivel olyan világsztárokkal volt szerencséje együtt dolgozni, mint például: Michael Kiske, Udo vagy Floor

Gemza Péter

A Debreceni Egyetem kiáll a béke mellett

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek