Backstage
2021-05-02

A debreceni rock and roll és a hajdúsági folkról találkozása - Reni és Bandája

A debreceni Színes Tévé Téridő- és Álomzenekart több mint harminc éve alapította Jámbor József színész és Boros György zenész. A kultikus formáció sok éven át nem működött, de pár éve Jámbor Józsi és Tóth Laboncz Attila több zenésztársával (Elefánty Zoltán (Fáni) - szólógitár; Jámbor József (Dzsózi) - ének, ritmusgitár; Jéger Attila (Jega) - billentyűk; Lovag Roland (Roli) - dob, perka) újra színpadra állt, sajnos szomorú apropóból, Boros Gyuri halálának emlékére.

A koncert után a Színes Tévé dalok felkerültek a Youtube-ra is, így Gyuri emléke ebben a formációban is tovább él, bárki számára elérhetővé váltak a szerzemények. Sőt Tóth Laboncz Attila nemrég még ettől is tovább ment, összehozta a Színes Tévé egyik legismertebb dalát egy népzenei formációval. A Tutajozzunk el! című dalt a hajdúsámsoni Reni és Bandája dolgozta át. A formáció énekesnőjével, Csóbán Renátával beszélgettünk.

Nagyon érdekes új köntösbe öltöztettétek ezt a dalt. Mielőtt rátérnénk erre a közös munkára, egy picit azért beszélj nekünk a Reni és Bandája zenekarról, népzenei együttesről. Mit kell tudnunk erről a formációról?

Ez a zenekar pár éve jött létre. Hajdúsámsonban dolgozom hegedűtanárként, és Jakubecz Sanyi a főnököm, akivel kitaláltuk, hogy milyen jó lenne, hogyha az iskolának lenne egy saját népi zenekara. Úgyhogy az ott dolgozó tanárok összeálltak és létrehoztunk egy népi zenekart. Több táncházat is tartottunk az iskolában, meg városi rendezvényeken is felléptünk, plusz elmentünk pár helyre, ahova elhívtak minket. Aztán a tavalyi év végén jött ez az ötlet, hogy mi lenne, ha a banda feldolgozná ezt a számot.

Azért nektek egy picit most ki kellett lépni a komfortzónátokból. Hogyan jutottatok el idáig és honnan a kapcsolat a Színes TV Téridő- és Álomzenekarral? 

Igen, picit ki kellett lépni a komfortzónánkból, bár amikor elkezdtük a dalt, akkor abszolút népi hangulata lett, tehát igazából mégsem. Amikor meghallgattuk a dalt, akkor teljesen rockos változat szólt. Tehát az eredeti dal ugye egy rock szám. Egy lassú, szerelmes rock, de mégis azért első meghallgatásra én kicsit izgultam, hogy úristen, ebből hogy lesz népi hangzású dal. Aztán mikor összejött a zenekar, összedugtuk a fejünket és elkezdtünk együtt muzsikálni. Mindenki a saját hangszerén hozzátette azt, amit ő gondolt. Alapvetően mindenki a saját kis zenei gondolatát beletette és rögtön ki is alakult ez a forma, amit most hallani lehet. Úgyhogy igazából nagyon egyszerűen és gyorsan ment ez az átdolgozás.

Tulajdonképpen az összekötő kapocs a Színes Tévé és a Reni és Bandája között, az nem más, mint Tóth Labonz Attila, akit mindenki Labiként ismer. 

Igen-igen, így van. Ő is Sámsonban dolgozik az iskolában, és ott találkoztunk többször is. Több hegedűs kis tanítványom az ő osztályába jár és végül is, így ismerkedtünk meg. Mondta, hogy van ez a zenekara, van egy csomó számuk, hallgassunk meg belőle párat, majd Sanyival ők ketten kitalálták, hogy ez a dal mennyire jó lenne, és hogy mit szólnánk hozzá, ha ezt átdolgozná a banda. Rögtön rábólintottunk és igent mondtunk rá, mert nagyon tetszett nekünk.

Akkor ez tulajdonképpen a ti együttesetekben nem is volt kérdés. Senki nem gondolta úgy, hogy azért ez egy teljesen másfajta zenei világ? 

Én azért picit izgultam az elején, megmondom őszintén. Mert nem nagyon szoktam rockzenét hallgatni. Inkább népzene, klasszikus zene párti vagyok. Nyilván mindenki eldönti, hogy mi az, amit szeret, mi az, amit hallgat. Én nagyon féltem tőle, hogy ez hogy fog kialakulni, de maga a dal, az tetszett, azzal nem volt gond. Csak hogy, ezt hogy tudjuk majd népies változatban átdolgozni, feldolgozni, de aztán semmi gond nem volt vele. Nagyon meglepődtem, hogy tényleg az első próbán, a cimbalom megadta az alap akkordot, az alaphangulatot és onnantól kezdve minden ment magától. Hihetetlenül önmagát írta a dal és ez nagyon jó volt.

A "Tutajozzunk el!" a repertoárotokba esetleg bekerülhet? 

​Mindenképpen nagyon szeretnénk beépíteni a repertoárba, illetve arról is beszélgettünk a Színes Tévével, hogyha már egyszer vége lesz ennek a vírusnak (reméljük, hogy egyszer vége lesz) és lesznek majd koncertek, akkor együtt muzsikálnánk el ezt a dalt.

Azért ez nagyon-nagyon izgalmas lenne. Ott van például a Csík Zenekar, akik azért sok-sok szerzeményt feldolgoztak már és nagy sikere van. Nektek van-e tervbe még ilyen?

Gondolkodunk még ilyeneken, de most így előre ezt nem tudom. Szeretnénk még további dalokat, átdolgozásokat csinálni, de ez még a jövő zenéje.

Készült egy videóklip is. A forgatásáról mesélnél egy kicsit nekünk?

Ez a klip a Rákóczi Iskolában (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola-Hajdúsámson) került felvételre. Azt meg kell említenem, hogy az iskola százszázalékosan támogatott minket. Nagyon nagy segítség volt és a videóklipet is ott forgattuk. Nagyon vicces volt és nagyon jó élmény. Egynapos volt a maga a felvétel. A végére már természetesen mindenki elfáradt, ezért kicsit bohókás lett és vidám. Nekem ez volt az első videóklipem, bár CD felvételen már voltam, de klipet még nem forgattak velem és nagy élmény volt.

Burai Árpád

Sok otthon lélegezhet fel, új elemmel bővült az otthonfelújítási program

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek a vizsgák

Burai Árpád

Szerző
Hasonló cikkek