Backstage
2021-04-10

Ocho Macho - "Hiányzik már a saját életünk"

Úgy tombol címmel, új dallal és a hozzá tartozó videoklippel jelentkezett az Ocho Macho zenekar. Kirchknopf Gergő frontemberrel beszélgettünk.

Az Úgy tombol is a világjárványnak köszönhető. A dal a jelenünkre reflektál, ugyanakkor és a jövőre vetítve is hordoz üzenetet, próbál lelket önteni belénk, felrázni bennünket.

Abszolút és örülök, hogyha ez az üzenet és tartalom megérkezik és átjön a hallgatókhoz. Az elmúlt időszak mélységeit próbáltam úgy felöltöztetni pozitív gondolatokkal, hogy az emberekhez megérkezve mi is erőt meríthessünk ebből. Tehát ez oda-vissza tudjon majd hatni. Úgyhogy én azt gondolom, ha ezért meg kellett állni, hogy ilyen dolgok is születhessenek, akkor az rendben van. De azért most már mennék a nap felé erősen.

A dal egészen lágyan, könnyedén indul, aztán a végén teljes megőrülés van.

A végén Mike (Mike Gotthard, a zenekar gitárosa) nagyon megzúzta, mert úgy gondolta, hogy illene bele egy határozott gitárszóló is. Nagyon meglepődtem, mikor meghallgattam ezt a verziót és annyira örültem neki, mert így lett kerek és pontot tett a végére, illetve felkiáltó jelet. Nagyon jó energiákkal dolgoztunk a dalon. Bakonyi Bálint nagyon megpakolta, mint producer. Én nagyon élveztem az egész folyamatot és borzasztóan örülök, hogy ilyen a fogadtatása, mert nagyon szépen el is rajtolt a youtube-on.

Korábban úgy fogalmaztál, hogy egy új irányt próbáltatok ki zeneileg. Ez csak egy egyszeri próbálkozás, vagy ezzel kacérkodtok majd a jövőben is?

Nézd, az, hogy új irány, vagy inkább csak egy stílusnak a kipróbálása, ezt még nem tudom neked megmondani. Most négy vadonatúj nóta íródott és folyamatosan készülnek a további dalok is. Áprilisban bemutatunk majd még egy dalt, ami szintén más hangulatú lesz. Azt gondolom, hogy az Ocho Machonak az az óriási nagy szerencséje, hogy mi már korábban is kevergettünk a kártyáinkat és a zenei stílusokat. Ez ránk jellemző és azt gondolom, hogy szerethető is. Bízom benne, hogy a közönség is érzi ezt. Nyilván felvinni a színpadra a koncerteken, az majd egy külön feladat és kihívás lesz. Ezek nagyon izgalmas dolgok és egy abszolút kreatív, inspiráló folyamat.

Az Ocho Macho-ban nyolcan vagytok. A pandémia időszakát hogy éltétek, élitek meg? Minden ember különböző, mindenki máshogy éli meg a jelenlegi szituációt, de itt egy csapatról beszélünk. Kell-e egymásba lelket önteni?

Megpróbálom nagyon röviden összefoglalni a tavaly tavasszal elindult járványt. A kirobbanása teljesen lehűtötte a hangulatunkat, illetve lenullázta a vitalitásunkat. Nem is beszéltünk egymással, nem kerestük egymás társaságát. Nyilván az elején igen, de utána már eltűntünk egymás életéből, mert nem tudtuk mit mondani egymásnak. Mert mi van veled? Semmi. És veled? Semmi. Ezt meguntuk. Aztán ősszel újra beszélgetni kezdtünk, most pedig a videoklip forgatásán fél év után újra találkozhattunk.
Nemrég médianap volt a fővárosban, ott is összefutottunk, valamint akusztikusan játszhattunk élőben egy rádióban. Ez megint közelebb hozott minket egymáshoz. Most inkább afelé megyünk, hogy nem merünk nagyon tervezni, mert nem akarunk csalódni, hogy megint le kelljen mondani mindent. Mindig örülünk. Örülünk most annak, hogy a debreceni Campus Rádiónak adhatunk interjút és örülünk, hogy megjelent a dal. Holnap meg keresünk megint valamit, aminek tudunk majd örülni. Szóval most apró célok felé megyünk és bízzunk benne, hogy az emberiség megmenti saját magát.

Beszéljünk egy picit a klipről is. Hol forgattátok? Mit kell tudnunk a forgatás körülményeiről?

Egy olyan helyszínt sikerült találnunk Szombathelyen, ahol még a nap is sütött. A klip arról szól, hogy fél év után újra találkozunk, ez lett élesben rögzítve. Zenei úriemberek, gengszterek, megbeszélik hogyan zajlott az elmúlt időszak és mi felé tudunk esetleg menni. Semmi extra nincs ebben a sztoriban, egy hangulatos low budget klip készült. A kiadónak borzasztó hálás vagyok, hogy ezt ilyen szépen, ilyen minőségben összepattintották nekünk. Igyekeztük kirángatni magunkat a komfortzónánkból.
A ruhásszekrény mélyéből elővettünk olyan cuccokat, amiket hétköznap biztos, hogy fel sem vennénk, vagy legalábbis ritkán. Pont azért, hogy érthető legyen a megújulás, az élni akarás szándéka, illetve az, hogy mennyire hiányzik már a saját életünk.
Tudom, hogy nem vagyunk ezzel egyedül, de mondom még egyszer az üzenet az lenne, hogy tényleg fogjuk össze, a zene pedig kössön össze minél több embert és akkor talán még könnyebb átvészelni az utolsó szakaszt.

Nagy ötlet, hogy a klip a fél év utáni első találkozást örökíti meg.

Minket azért szétszabdalt földrajzilag az életünk, sokan vannak a fővárosban, Mike is például ott tanít. Szóval így nehéz, nem is nagyon akartunk ide-oda utazgatni. Nem is nagyon volt ok, amiért mentünk volna. Most miért menjünk a fővárosban, ők miért jöjjenek Szombathelyre? Egymásra is vigyáztunk, meg természetesen magunkra is. Ez a klipforgatás volt az, ahol először találkoztunk személyesen. Nagyon gyorsan elröppent ez a nap. Borzasztóan sok beszélgetés történt, és ezt három percben megmutatni, hát nem irigylem a vágót. Én azt gondolom, hogy a klip, átadja, hogy mennyire örültünk ennek az eseménynek meg a változásnak.

Tudod mi lesz a jó, Gergő? Amikor ezt a klipet pár év múlva visszanézitek. Tulajdonképpen ez egy korlenyomat is, amikor fél év után először találkoztatok, és ez egy klip formájában ott lesz az örökkévalóságnak.

Én megmondom őszintén, hogy az a fajta énem, ami minden zenésznek vagy színésznek, vagy bármely más művészeti ágban dolgozónak megvan, nevezetesen az alkotás, a teremtés utáni vágy, azt nem szabad, hogy elnyomjuk magunkban és én biztatnék minden kollégát, hogy igen, merjenek írni dalokat, jöjjenek ki, mutassák meg. Tök mindegy, mennyit költ rá, nem kell költeni, nem erről kell, hogy szóljon most a produktum, hanem arról, hogy tudjunk üzenni egymásnak a saját kis értékeinkkel, és ne kerüljön feledésbe. Úgyhogy mi szándékosan tavaly ősszel, télen kicsit eltűntünk és ez a mostani megjelenés időzített volt. Nagyon örültünk, hogy ezt megmutathattuk, és éppen ezért is kicsit magasabb az adrenalin, mikor erről beszélhetek. De nagyon boldog vagyok, hogy ezt te is így fogalmaztad meg magadnak.

Említetted, hogy készülnek majd új dalok. Esetleg mikor várható, vagy mikorra prognosztizáljátok a következő megjelenést?

A következő hetekben, ha minden a tervek szerint alakul. A következő dalhoz is forog egy újabb videoklip, és talán majd áprilisban lesz kész, de ezt még egyeztetjük. Én már látom nagyjából a dátumot, de száz százalék, hogy áprilisban ez meg fog jelenni. Úgyhogy ez a havi egy megjelenés, ez lehet, hogy tartható ütem lesz, és aztán reméljük, hogy ez sűrűsödni fog és akár nem raktárkoncerten, hanem raklapkoncerteken is meg tudnánk indulni, ami nagyon menő lenne. Például 2003-ban kiraktuk a kis gitárkombót a raklapra, odajött ötven ember és tudtunk zenélni. Én azt gondolom, hogyha ilyen kicsiben el lehetne indulni, akkor én boldogan beülök az autóba és azt mondom, mehetünk. Szóval, ígérem, nem leszünk többen, mint egy bevásárló központban, de valamit hadd durrantsunk, ami elektromos gitár meg dobszagú.

Gábor Bernadett & Burai Árpád

 

 

Kasza Róbert ezüstérmes Szófiában

Kettős győzelemmel elődöntős a címvédő Győr

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek