Backstage
2021-02-12

Meghalt a fúziós zene egyik úttörője.

Meghalt Chick Corea. A 79 éves jazz-zenész halálhírét csütörtök este tették közzé hivatalos Facebook-oldalán. Azt írták, halálát egy ritka rákbetegség okozta, amit csak a közelmúltban diagnosztizáltak.

Az 1942-es születésű, többszörös Grammy-díjas amerikai jazz-zongorista és zeneszerző Miles Davis zenésztársaként, majd a Return to Forever vezetőjeként a fúziós zene egyik úttörője.

Fiatalon nagy zenészek műveit játszotta és bebop stílusban készített feldolgozásokat. Neve az 1960-as években vált ismertté, 1968-ban belépett Miles Davis zenekarába, majd 1970-ben Dave Holland és Barry Altschul mellett akusztikus free dzsesszel kísérletezett. 1972-es Return to forever című albumjukról elnevezett zenekarával elektromos és akusztikus hangszerekkel játszottak latinos gyökerű jazzt. A hangszerek között később megjelentek a fúvósok és a szintetizátor, az 1976-os My Spanish Heart albumon már a flamenco-zenét ötvözte a jazz-zel

Chick Corea töbször koncertezett Magyarországon is, 2020 márciusában is lett volna egy fellépése, ami azonban elmaradt.

Herbie Hancock és Keith Jarrett mellett a 20. század második felének legfontosabb jazz-zongoristái között tartotják számon. Több mint ötven éves zenei karrierje során több tucat albumot adott ki, és egy sor díjat nyert. Ő a negyedik legtöbbször Grammy-díjra jelölt zenész: a 65 jelölésből 23-alkalommal el is nyerte az elismerést.

Már Magyarországon is terjed a brit vírusmutáns

Interfencing Debrecen SC, a legeredményesebb vidéki vívóegyesület

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek