Ajánló
2022-05-08

Kötetlen beszélgetés Dr. Duffek Mihállyal

Hétfőn Dr. Duffek Mihály egyetemi tanár, zongoraművész lesz a Campus Rádió vendége.

A Zeneművészeti Kar korábbi igazgatója, majd dékánja 1992-2017. között, a Zongora Tanszék vezetője 1990-2018 között.
A Zeneművészeti Kar Zongora Tanszékén zongora főtárgy és zongorametodika és zongora szakmódszertan tantárgyak oktatása, szakmai továbbképzések szervezése, országos zongoraversenyek lebonyolítása.

A hazai és a nemzetközi hangversenyélet szereplője zongora szólistaként, kamaraművészként és kórusok kísérőjeként. E minőségében a magyar pódiumokon kívül koncertezett Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában, Ausztriában, Ukrajnában, Görögországban, Cipruson, Izraelben, Olaszországban, Litvániában, Finnországban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Japánban, Belgiumban és az Egyesült Államokban. A magyarországi zeneiskolai továbbképzések meghívott előadója, a Zeneművészeti Kar dékánjaként pedig a magyar zenei felsőoktatás, a zenetanárképzés átalakításában, korszerűsítésében vett részt. A debreceni Nyári Egyetemen rendszeresen tartott idegen nyelvű, zenei tárgyú előadásokat. Magyarországon kívül Spanyolországban, Finnországban, Szlovákiában, Japánban és Koreában tartott és tart mesterkurzusokat. Számos zongoraverseny zsűrijének tagja volt Magyarországon és Ukrajnában. Kóruskísérőként hazai és nemzetközi versenyeken, fesztiválokon, rádiófelvételeken vett részt különböző énekkarokkal.

Publikációi zenepedagógiai, szakmódszertani tárgyú cikkek formájában a Parlandoban, a ZeneSzóban, a Rubatoban és neveléstudományi tanulmánykötetekben jelentek meg magyar és angol nyelven, zenekritikák a Hajdú-Bihari Naplóban, tanulmánya a Varró Margit Szimpóziumról szerkesztett kötetben olvasható, szintén megjelent tanulmánya a Bárdos Szimpóziumokról szóló tanulmánykötetben is (2010). 2009-ben jelent meg a Magyar Zenei Tanács felkérésére megírt tanulmánya a zenei felsőoktatás elmúlt 20 évéről. Zongora szakmódszertan személyes hangolásban c. könyve a közelmúltban jelent meg. 2011 óta törzstagja a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskola Neveléstudományi programjának. Külső tagja a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Tanácsának. Zongoraversenyek, zongora szakmai napok szervezője, alapító igazgatója és rendszeres oktatója az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának.

Interjú Dr. Duffek Mihállyal hétfőn 18.05 órától az FM90 Campus Rádióban. 

Ádám Martin

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek