Belföld
2024-05-25

Egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás

Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.

 Hankó Balázs közlése szerint az idén több mint 120 ezren jelentkeznek a felsőoktatásba, minden második fiatal vidéki képzőközpontba kéri a felvételét. Hozzáfűzte: ma már a második legnépszerűbb képzési terület - a magyar gazdaság és a magyar társadalom jövője számára is döntő fontossággal bíró - pedagógusképzés, amelyet a kormány tudatos politikájával megújít és amely ennek hatására vonzóbbá teszi a tanári, tanítói, óvónői életpályát.
    "Az külön jó, hogy olyan erős városaink, mint Szombathely, a felsőoktatás által tovább tud erősödni" - mondta.
    Megjegyezte: az ELTE Savaria Egyetemi Központjában több mint 10 százalékkal nőtt a diákok száma, ma már eléri a 2200-at, és az idei jelentkezési adatok is biztatóak, tovább bővülhet Szombathelyen a felsőoktatás.

    Elmondása szerint országosan is duplázódott a pedagógusképzésre jelentkezők száma, 17 833-an jelentkeztek pedagógusnak, 8650-en tanárnak.
    "Persze mindig vannak károgók, nekik üzenem, hogy a minőség is erősödik. A minőség úgy erősödik, hogy az átlagpontszámok a pedagógusképzésben 317-ről emelkedtek 334-re, tehát nem csak többen, hanem egyre erőteljesebb minőségben vagyunk itt Szombathelyen is" - közölte az államtitkár.
    Hozzátette: Szombathelyen a felsőoktatásban egy másik "erős bástya" a sporttudományi képzés, és történtek fontos előrelépések a gazdasági informatikai képzés területén is.
    Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években összesen 6 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett az intézménybe és az egyetemi központ gyakorlóhelyére, a Bolyai Gyakorló Általános Iskolába és Gimnáziumba.
 

   Szombathely élete és az egyetem fejlődése összekapcsolódik, ezért javasoljuk, tegyék ezt a kapcsolatot még szorosabbá azzal, hogy a város önkormányzatának irányítását egy az egyetemet jól ismerő városvezetőre, Lenkai Nórára, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosára, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjére bízzák a június 9-i önkormányzati választáson - mondta az államtitkár.
 

   Lenkai Nóra elmondta: 2017-ben csatlakozott felsőoktatási intézményük az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, azóta - szavai szerint - nagy és számos innovációval kísért utat tettek meg.
    Kijelentette: Szombathely jó felsőoktatás nélkül nem működhet. "A jó felsőoktatást megteremtettük, szeretnénk, ha a város is tovább fejlődne" - mondta.
    Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: a szombathelyi campus egy sikertörténet, Lenkai Nóra pedig ennek a sikernek az egyik kovácsa.
    "Büszke vagyok arra, hogy a polgári oldal polgármester-elöltjeként mérkőzik meg a szombathelyiek bizalmáért" - tette hozzá.

Szépen búcsúznának a közönségtől

MTI

Szerző
Hasonló cikkek